De route van Hans Aarsman

Waar willen bekende buurtbewoners naar toe? Dit is de favoriete route van fotograaf en schrijver Hans Aarsman:

13.00 Vera Vingerhoeds

Je moet wel heel sterk in je schoenen staan als je niet omvalt bij het lezen van Vera Vingerhoeds’ CV. Wat die allemaal kan en doet. Ik noem er een paar: zang, saxofoon, jazzgeschiedenis, politicologie, presentatie. Het is zoveel, het kan niet anders of af en toe moet er iets afvallen. Maar nooit: jazz. Om 13.00 in het Borneo Architectuur Centrum gaat ze vertellen waar jazz vandaan komt. Wie wil dat niet horen uit de mond van Nederlandse enige duivelskunstenaar? Je pikt me er zo uit, ik ben die vent op de eerste rij met twee gespitste oren.

14.00 Joris Vanvinckenroye

Ik kan er niets aan doen, als ik Joris Vanvinckenroye hoor, dan zie ik de oersoep voor me waaruit ooit het leven is ontstaan. Veel bliksems, veel zonlicht en veel jaren later vormden zich aminozuren in die soep. Aminozuren hebben slotjes en sleutels. Die kunnen lange ketens maken. Het duurde niet lang of ze waren op elkaar gepast tot eiwitten. Zo schakelt Joris zijn samples aan elkaar. Voor je het weet is er leven. Als je het niet gelooft, ga luisteren naar zijn scheppingsverhaal.

15.00 Xavi Torres

Xavi Torres heeft een stuk geschreven dat ‘Ooster Peace’ heet. Het kan niet anders of dat stuk gaat over die paar vredige schiereilandjes die wij zo liefhebben in het Oosten van onze stad. Xavi speelt ‘Ooster Peace’ heel helder. De tonen zijn kort, bijna staccato. Alles wat hij speelt klinkt helder. Hij verbindt niet, hij dweept niet. Dat doe je zelf als je naar hem luistert. Zijn tonen zoeken elkaar op. Achter zijn rug. Ik begrijp niet hoe hij het flikt. Al ga ik alle drie de keren luisteren, dan nog zal ik het niet weten.

 

 
Top